Η αισιοδοξία για μια εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έδωσε ώθηση στο επενδυτικό κλίμα το τελευταίο 24ωρο, με τις ασιατικές αγορές να σημειώνουν άνοδο (ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα +2,8%, το Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +2,1%). Παράλληλα, το πετρέλαιο Brent συνέχισε να χάνει το γεωπολιτικό premium, υποχωρώντας έως και 14% από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά της Δευτέρας.
Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Ισραήλ και Ιράν συμφώνησαν σε μια «πλήρη και ολική» κατάπαυση του πυρός, η οποία θα ξεκινούσε γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ). Η συγκρατημένη αντίδραση του Ιράν στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές με B-2 σε πυρηνικές εγκαταστάσεις —περιορισμένη εκτόξευση πυραύλων κατά αμερικανικής βάσης στο Κατάρ— φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για συνομιλίες.
Το Ισραήλ φέρεται να δέχθηκε την εκεχειρία με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα επίθεση από πλευράς Ιράν, ενώ ο Ιρανός ΥΠΕΞ υπαινίχθηκε ότι η Τεχεράνη θα σεβαστεί την κατάπαυση, ανάλογα με τις κινήσεις του Τελ Αβίβ.
Στη συνέχεια ωστόσο αναφορές στα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ανανεωμένες πυραυλικές επιθέσεις εκατέρωθεν, με νεκρούς στο Ισραήλ.
Η αντίδραση των αγορών, τόσο στην αρχική κλιμάκωση όσο και στις ελπίδες εκεχειρίας, επιβεβαιώνει τη θέση της UBS ότι οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί έχουν συνήθως περιορισμένη και σύντομη επίδραση στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, παραμένουν πολλαπλές πηγές κινδύνου και ενδεχόμενης μεταβλητότητας.
Η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν θα συνεχίσει να απασχολεί τη διεθνή επικαιρότητα όσο διαρκούν οι συνομιλίες για την εκεχειρία. Το πετρέλαιο παραμένει το βασικό κανάλι μετάδοσης της κρίσης στις αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά οποιαδήποτε ζημιά σε ενεργειακές υποδομές ή εμπόδια στις εξαγωγές.
Παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διακοπή προσφοράς πετρελαίου, το παραμικρό σημάδι σοβαρής διατάραξης θα μπορούσε να προκαλέσει ταχεία μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος.
Κίνδυνοι και από το εμπορικό μέτωπο
Την ίδια στιγμή, πλησιάζει και η προθεσμία για την επανενεργοποίηση των «ανταποδοτικών» δασμών στις 9 Ιουλίου, καθώς δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Η πρόωρη αποχώρηση του Προέδρου Τραμπ από τη Σύνοδο των G7 φαίνεται να συνέβαλε στην απουσία συμφωνίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιέζουν για μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη ΗΠΑ–Ηνωμένου Βασιλείου, με βασικό δασμό στο 10%, ενώ ο Τραμπ χαρακτήρισε την Ιαπωνία «σκληρή» στις διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του μορατόριουμ για ορισμένες χώρες. Η UBS εκτιμά ότι ο πραγματικός μέσος δασμός των ΗΠΑ θα παραμείνει κοντά στο 15% ως το τέλος του έτους, με πολλές διακυμάνσεις στο μεταξύ.
Αδύναμα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία
Η τελευταία σειρά στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ έδωσε μεικτά σήματα: Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών. Η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών κατοικιών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών. Όλα αυτά ενισχύουν τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, σε μια περίοδο που η γεωπολιτική και εμπορική αβεβαιότητα δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις.
Η Fed και η στρατηγική των επενδυτών
Παρότι έχουν ενισχυθεί οι εκτιμήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα καθυστερήσει την έναρξη των μειώσεων επιτοκίων, η βασική πρόβλεψη της UBS παραμένει πως η νομισματική χαλάρωση θα επανεκκινήσει τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά εργασίας θα αποδυναμώνεται και οι επιπτώσεις των δασμών θα γίνονται πιο εμφανείς.
Μέχρι τότε, αναμένεται να συνεχιστεί η μεταβλητότητα, καθώς οι αγορές ισορροπούν ανάμεσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις ενδείξεις επιβράδυνσης.
Τι προτείνει η UBS στους επενδυτές
Η καλύτερη στρατηγική, σύμφωνα με τη UBS, είναι η αποφυγή των απότομων τοποθετήσεων και οι προσεκτικές κινήσεις, δηλαδή μια αμυντική στρατηγική με δομημένες επενδυτικές λύσεις για πιο προστατευμένη έκθεση σε μετοχές, επαρκή έκθεση σε ομόλογα υψηλής ποιότητας, χρυσό και εναλλακτικές επενδύσεις για καλύτερη ανθεκτικότητα.
Το κλειδί για την περίοδο αβεβαιότητας είναι η ευελιξία και η διαφοροποίηση. Οι αγορές δείχνουν ανθεκτικότητα, αλλά οι γεωπολιτικοί, οι εμπορικοί και οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι επιβάλλουν επαγρύπνηση και στρατηγική προσαρμογή.
Διαβάστε ακόμη
Energiequelle GmbH: Νέο γερμανικό «παρών» στην ελληνική αγορά ΑΠΕ (pics)
Ο Μπερνάρ Αρνό αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της LVMH
Ρωσικό φυσικό αέριο: Πώς η ΕΕ σχεδιάζει να σταματήσει πλήρως τις εισαγωγές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα