Η διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μισέλ Μπάουμαν , δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα υποστήριζε μία μείωση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, εφόσον οι πληθωριστικές πιέσεις παραμείνουν συγκρατημένες.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Πράγα, η Μπάουμαν έγινε η δεύτερη αξιωματούχος της Fed τις τελευταίες ημέρες που εκτιμά ότι οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα θα έχουν προσωρινή και περιορισμένη επίδραση στις τιμές, αφήνοντας περιθώριο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

«Αν οι πληθωριστικές πιέσεις παραμείνουν περιορισμένες, θα υποστήριζα τη μείωση του βασικού επιτοκίου ήδη από την επόμενη συνεδρίαση, ώστε να προσεγγίσουμε το ουδέτερο επίπεδο και να διατηρήσουμε την υγεία της αγοράς εργασίας», δήλωσε σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις της. «Παράλληλα, θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις, καθώς η οικονομία, οι αγορές και η κυβερνητική πολιτική μεταβάλλονται».

Οι δηλώσεις της Μπάουμαν κινούνται στην ίδια γραμμή με εκείνες του επίσης μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, Κρίστοφερ Γουόλερ, ο οποίος την Παρασκευή είχε πει στο CNBC ότι και εκείνος θεωρεί πιθανή μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ασκήσει έντονες πιέσεις στη Fed να μειώσει τα επιτόκια, προκειμένου να περιορίσει το κόστος εξυπηρέτησης του διογκούμενου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ. Ωστόσο, στην τελευταία συνεδρίασή της την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο εύρος 4,25%-4,5%.

Η Μπόουμαν δήλωσε ότι στηρίζει την πρόσφατη μεταβολή στον τόνο των δηλώσεων της Fed, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα έχει μειωθεί και πλέον το επίκεντρο μετατοπίζεται στον κίνδυνο επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας.

Αρχικά, οικονομολόγοι ανησυχούσαν ότι οι δασμοί του Τραμπ θα προκαλούσαν άνοδο του πληθωρισμού, ωστόσο τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ελάχιστη έως καθόλου επίδραση. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος έχει χαμηλώσει τους τόνους και έχει ανοίξει διαύλους διαπραγμάτευσης με βασικούς εμπορικούς εταίρους.

«Πιστεύω ότι η επίδραση των δασμών στον πληθωρισμό ίσως αποδειχθεί πιο αργή, καθυστερημένη και μικρότερη του αναμενομένου, ιδίως επειδή πολλές επιχειρήσεις είχαν προλάβει να αυξήσουν τα αποθέματά τους», ανέφερε η Μπόουμαν. «Καθώς κοιτάμε προς τα μπρος, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε την προσαρμογή του βασικού επιτοκίου».

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ζητήσει μείωση επιτοκίων τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο η Μπόουμαν δεν προσδιόρισε το μέγεθος της μείωσης που θεωρεί σκόπιμο, ενώ ο Γουόλερ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν κρίνει αναγκαία τόσο δραστικά βήματα.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 29-30 Ιουλίου. Σύμφωνα με την ανάλυση της αγοράς παραγώγων (FedWatch του CME Group), οι επενδυτές αποδίδουν μόλις 23% πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, αλλά περίπου 78% πιθανότητα για μείωση τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη 

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Προκρίνεται η λύση επιδότησης στην ισοτιμία μετατροπής σε ευρώ

Φωτιά στις τσέπες των καπνιστών βάζουν οι Βρυξέλλες (πίνακες)

Hellenist Paris: Πώς η ελληνικότητα αποστάζεται σε πολυτελές άρωμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα