-Χαίρετε, ρώτησα χθες έναν από τους πιο έμπειρους οικονομολόγους με εξίσου σημαντική εμπειρία στην πολιτική για το τι επιδιώκει και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των κινήσεων Τραμπ. Με κοίταξε χαμογελαστά και μου είπε «αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει… ούτε καν το ChatGPT, δεν φαντάζομαι να το ξέρει ούτε ο ίδιος ο Μασκ, μη σου πω ούτε ο Τραμπ που το έκανε». Προφανώς και παρακολουθούμε ιστορικές εξελίξεις ή μάλλον δυστυχώς τις ζούμε, με τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Αθήνα

-Πριν επανέλθουμε στις επιπτώσεις της επιβολής των αυξημένων δασμών στην παγκόσμια οικονομία να σας μεταφέρουμε λίγο μία εικόνα και κάποιες εκτιμήσεις από το πώς το αντιμετωπίζουμε εμείς στην Αθήνα. Πάντοτε υπό το πρίσμα ότι η Ελλάδα δεν έχει τόσο «ανοιχτό» ισοζύγιο με τις ΗΠΑ, αλλά φυσικά θα επηρεαστεί αρνητικά κυρίως ως χώρα της ΕΕ.

Πιερρακάκης

-Ο νέος ΥΠΟΙΚ Πιερρακάκης, που μόλις κάθισε στην καρέκλα έπεσε πάνω στο ιστορικό αυτό γεγονός, μελετάει και ενημερώνεται για τις εξελίξεις και την ερχόμενη εβδομάδα θα πάει στο ECOFIN όπου φυσικά το μοναδικό θέμα συζήτησης θα είναι αυτό. Ασφαλώς έως τότε θα έχει σχηματοποιηθεί η αντίδραση της ΕΕ. Πιθανότατα λοιπόν θα μιλάμε για μία νέα κατάσταση στην οποία θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σε μέγιστο βαθμό οι δημοσιονομικοί κανόνες, οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί και φυσικά και οι εγχώριοι. Δεν λέω ότι θα βγει σε καλό της Ελλάδας, διότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως δεδομένο ή στοιχείο.

Πολιτικό ερώτημα

-Απλώς να επισημάνω ότι όταν θα κάτσει η πρώτη σκόνη και οι εντυπώσεις και θα έρθουν και οι πρώτες δυσμενείς επιπτώσεις από την παγκόσμια ύφεση, τότε θα έρθουν αυτομάτως και οι σκέψεις ότι η χώρα αυτή (όπως και όλες) χρειάζονται κανονική κυβέρνηση και θα ήταν ευχής έργον και κανονική αντιπολίτευση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τους δασμούς «σοκ και δέους»

-Πάμε τώρα στις πρώτες εκτιμήσεις που κάνουν μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες για τη δασμολογική πολιτική που ανακοίνωσε η διακυβέρνηση Τραμπ. Καταρχάς, θα χρειαστεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα να φανούν αφενός οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν και αφετέρου να διερευνηθεί αν το ύψος των δασμών είναι διαπραγματεύσιμο τουλάχιστον για κάποιες χώρες. Ο χρόνος θα δείξει εάν οι δασμοί «σοκ και δέους» που ανακοινώθηκαν μπορούν να υποχρεώσουν τους εμπορικούς αντισυμβαλλομένους των ΗΠΑ να κάνουν υποχωρήσεις ώστε αναλόγως να κινηθούν και οι ΗΠΑ.

Οι υψηλότεροι από το 1910

-Η ΕΕ δεν θεωρείται ότι είναι σε θέση να ανταπαντήσει επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων λόγω της μεγάλης ανισορροπίας του εμπορικού ισοζυγίου ΕΕ-ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, περίπου το 30% των ευρωπαϊκών εξαγωγών διοχετεύεται προς την αμερικανική αγορά, με την ΕΕ να απορροφά περίπου το 11% των αμερικανικών εξαγωγών. Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν είναι υψηλότεροι από αυτούς που ανέμεναν οι αναλυτές, κάτι που σημαίνει ότι για να εφαρμοστούν αξιόπιστα θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι δασμοί Τραμπ είναι οι υψηλότεροι από το 1910 και εφόσον εφαρμοστούν χωρίς αλλαγές τότε οι εισαγωγές στις ΗΠΑ επιβαρύνονται με έναν μέσο δασμολογικό συντελεστή 18% που θεωρείται πολύ υψηλός. Επιπλέον λειτουργούν σωρρευτικά που σημαίνει ότι το 34% που ανακοινώθηκε για την Κίνα είναι 54%, καθώς έχει προηγηθεί η επιβολή 20%.

Αύξηση πληθωρισμού 1-1,5% φέτος στο 2ο και 3ο τρίμηνο

-Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από αύριο 5 Απριλίου για τον γενικό δασμό με συντελεστή 10% σε όλους τους εξαγωγείς στις ΗΠΑ και από τις 9 Απριλίου για τους αμοιβαίους δασμούς. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά 1-1,5% φέτος, με την πληθωριστική επίδραση να γίνεται αισθητή κυρίως το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους. Το πλήγμα στην αγοραστική δύναμη του Αμερικανού καταναλωτή θα μπορούσε να φέρει σε αρνητικό έδαφος την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου προσωπικού εισοδήματος, κάτι που αν επιβεβαιωθεί σημαίνει πως η οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, οι πρώτες εκτιμήσεις προσδιορίζουν την αρνητική επίπτωση στα κέρδη του S&P 500 στα 36 δολάρια ανά μετοχή.

Με το «καλημέρα» εξατμίστηκαν σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια

-Πάντως η προχθεσινή νύχτα (στην Ευρώπη), μέρα (στην Αμερική) θα μείνει στην ιστορία των χρηματιστηρίων γιατί απεικονίζει ξεκάθαρα τους φόβους και τις προσδοκίες των αγορών. Μόλις ο PotUS ανακοίνωσε τους δασμούς σε 185 χώρες ταυτόχρονα, τη μεγαλύτερη επιβολή φορολογίας στην ιστορία των ΗΠΑ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 διέγραψαν περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης σε λιγότερο από 15 λεπτά. Πριν από την εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, με τους «πρόθυμους» εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας να εκθειάζουν τον Πρόεδρο και τις πρωτοβουλίες του, είχε δημοσιευτεί ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στη Wall Street Journal που προέβλεπε έναν μόνο βασικό δασμό 10% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες στις ΗΠΑ. Η Wall Street Journal επιβεβαιώθηκε για το 10% αλλά το ρεπορτάζ της δεν είχε “πιάσει” τους υψηλότερους "ανταποδοτικούς" συντελεστές σε δεκάδες χώρες. Ήταν 16:26 το απόγευμα της 2ας Απριλίου όταν ο Πρόεδρος παρουσίασε τον αναλυτικό κατάλογο των δασμών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τα Συμβόλαια του S&P ήταν ακόμη σε θετικό έδαφος (+2%). Στις 16:42, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είχαν πέσει -4% από το υψηλό τους, καθώς ο Τραμπ ανέφερε τους νέους δασμούς ονομαστικά. Μόλις ολοκληρώθηκε το «Make America Wealthy Again» event, οι αγορές κατέγραφαν απώλειες ενώ έπεφταν και όλα τα κρυπτονομίσματα πάνω από 3%. Χθες, με το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street ήρθαν τα χειρότερα. Η χρηματιστηριακή αγορά συνειδητοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ύφεση με άνοδο των τιμών (stagflation). Η πτώση -3,7% με το άνοιγμα της συνεδρίασης, πρέπει να είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του δείκτη S&P 500 από τα lockdown της πανδημίας του 2020. Με το άνοιγμα της αγοράς εξατμίστηκαν σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση του δείκτη.

Πιο ήρεμη η Κ.Ο. της ΝΔ

-Και επιστρέφω στην πολιτική σκηνή και συγκεκριμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η οποία θα είναι -σύμφωνα με την πηγή μου στο ΜΜ- "πιο ήρεμη από όσο περιμέναμε". Προφανώς, μετά την ομιλία Μητσοτάκη θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών, αλλά σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχουν βουλευτές που να θέλουν να το κάνουν "κεραμιδαριό", ακόμα και αν ιδιωτικώς έχουν αρκετές επιφυλάξεις. Προφανώς οι παγκόσμιες εξελίξεις με τους αμερικανικούς δασμούς δεν ενισχύουν την εσωστρέφεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ευριπίδης -αρχηγός των ατάκτων- Στυλιανίδης, ο οποίος λέγεται ότι δεν έχει πρόθεση να τοποθετηθεί, διότι "ό,τι πολιτικό πεις αυτή την περίοδο εκλαμβάνεται ως εσωκομματικό ζήτημα" κ.λπ. κ.λπ. Προφανώς κάποιοι θα τοποθετηθούν, όμως δεν θα πόνταρα σε σκηνικό μεγάλης έντασης.

Σεισμός, σεισμός «στα πράσα» ο Βερβεσός

-Ξέρετε προφανώς ότι το έξυπνο πουλί πιάνεται από τη μύτη. Κάπως έτσι την πάτησε κι ο έρμος ο Δημήτρης ο Βερβεσός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας: πήγε ο δόλιος και δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη για τα Τέμπη επειδή μυρίστηκε δημοσιότητα και για να φανεί σοβαρός ζήτησε από έναν σοβαρό πραγματογνώμονα να συντάξει μία Έκθεση για το πώς συνέβη το δυστύχημα. Ο πραγματογνώμονας - ο Αναστάσιος Δέδες - έκανε αρκετούς μήνες, αλλά στις αρχές του 2024 παρέδωσε την Έκθεσή του, στην οποία εξηγούσε τα πάντα. Πώς έγινε η σύγκρουση, πώς ξέσπασε η φωτιά, πώς δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα - τα πάντα όλα. Ούτε ξυλόλια, ούτε ύποπτα φορτία, μόνο τη σκληρή πραγματικότητα. Και τι έκανε ο Βερβεσός; Πήρε την πραγματογνωμοσύνη, την παρέδωσε στον ανακριτή και άρχισε να λέει για συγκάλυψη και ξυλόλια. Ώσπου το Πρώτο Θέμα βρήκε την Έκθεση, τη δημοσίευσε χθες και ο πρόεδρας άρχισε να τα γυρίζει: Ότι τάχα δεν μπορούσε να δώσει την Έκθεση στη δημοσιότητα διότι είναι κομμάτι της δικογραφίας, που είναι μυστική - σε λίγο θα πει ότι την παρέδωσε αμελητί, χωρίς να τη διαβάσει. Και μετά σκέφτηκε το άλλο - ότι η Έκθεση Δέδε συντάχθηκε πριν μαθευτούν τα νέα στοιχεία για το ξυλόλιο. Έλα όμως που το Γενικό Χημείο βρήκε τόσο μικρές ποσότητες ξυλολίου που δεν δικαιολογούν έκρηξη - αλλά αυτό προφανώς δεν είναι πρόβλημα του προέδρου... Πριν από τα Τέμπη, ο Βερβεσός είχε κερδίσει κάποια λεπτά δημοσιότητας με ένα κορωνοπάρτι που είχε διοργανώσει στα γενέθλιά του, πάνω στην καραντίνα. Το βίντεο που κυκλοφόρησε έδειχνε τους καλεσμένους να φωνάζουν «σεισμός - σεισμός - Δημήτρης Βερβεσός». Φαντάζομαι ότι την επόμενη φορά θα σκεφτούν μία παραλλαγή που να ταιριάζει με τη συγκυρία.

Ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για το giga data center των 300 MW της ΔΕΗ

-Και πάμε στα νέα της αγοράς και συγκεκριμένα στη ΔΕΗ όπου ο Γιώργος Στάσσης προβλέπει ότι η επιχείρηση θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια για να ολοκληρώσει το τελικό επενδυτικό σχήμα του giga data center των 300 MW που θα χτίσει στη Δυτική Μακεδονία με ορίζοντα το 2030. Ήδη το ενδιαφέρον από διεθνείς hyperskyllers, όπως εκμυστηρεύεται σε ιδιωτικές κουβέντες ο μάνατζερ της ΔΕΗ, είναι τεράστιο με τους επενδυτές να σχηματίζουν ουρά. Η ΔΕΗ δεν βιάζεται καθώς θέλει να ολοκληρώσει όλο το αδειοδοτικό πλαίσιο ώστε ο επενδυτής που θα μπει στη μεγάλη επένδυση να εισέλθει στο έργο την ώρα που θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Ένας επιπλέον λόγος των καθυστερήσεων είναι ότι οι μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς -που είναι πολύ ζεστοί στη μεταμόρφωση της λιγνιτικής περιοχής- είναι απασχολημένοι αυτή την περίοδο με τα big projects στις ΗΠΑ. Η ΔΕΗ σκοπεύει να δημιουργήσει μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) για τις ανάγκες του έργου η οποία σε πρώτη φάση θα ελέγχει το 100% και στη συνέχεια θα εκχωρήσει ποσοστό μετοχών σε διεθνή επενδυτή. Το ύψος της γιγαντιαίας επένδυσης υπολογίζεται σε 2,3 δισ. Όσο για πού θα βρεθούν τα λεφτά, το αφεντικό της ΔΕΗ είναι απολύτως ξεκάθαρο. «Είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχουμε» απαντά, αν αναλογιστεί κανείς πόσο bankable είναι αυτά τα έργα.

Οι συμμαχίες για τα λιμάνια

-Τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συμπράξεις επιφύλασσε το άνοιγμα των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δραστηριότητα κρουαζιέρας στα λιμάνια σε Πάτρα, Καβάλα και Κατάκολο. Υπήρξε ενδιαφέρον από τέσσερα σχήματα, γνωστοί Έλληνες παίκτες και ξένοι κολοσσοί. Συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό του Υπερταμείου κατεβαίνει αυτόνομα η Lamda (Όμιλος Λάτση) με τη θυγατρική της Lamda Marinas η οποία ήδη διαχειρίζεται τις μαρίνες σε Φλοίσβο, Άγιο Κοσμά και Κέρκυρα. Η Lamda Marinas ενδιαφέρεται για τη δραστηριότητα στο λιμάνι της Καβάλας, όπως και η GPH, τουρκικών συμφερόντων πολυεθνική που διαθέτει χαρτοφυλάκιο λιμένων κρουαζιέρας, η οποία κατεβαίνει και για τα λιμάνια της Πάτρας και του Κατάκολου. Για αυτά ενδιαφέρον υπάρχει και από την Cruise Terminals International, στην οποία ποσοστό συμμετοχής διαθέτει η γνωστή Royal Caribbean. Τέλος, για την κρουαζιέρα σε Πάτρα και Κατάκολο ενδιαφέρθηκε το σχήμα Cruise Terminal Investment Limited - V Group SM που αποτελεί σύμπραξη της θυγατρικής του κολοσσού MSC Cruises και του ομίλου συμφερόντων του επιχειρηματία Βύρωνα Βασιλειάδη. Στο επόμενο διάστημα θα γίνει η αξιολόγηση των φακέλων και εκτιμάται πως κατ' ελάχιστον σε διάστημα 3 -4 μηνών οι επενδυτές που θα επιλεγούν θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Μεγάλο παιχνίδι σε λιμάνια και ναυπηγεία

-Με την ευκαιρία που ήρθε ο λόγος για τα λιμάνια, να προσθέσω πως οι νέοι ιδιοκτήτες των αναγεννημένων ναυπηγείων αυτή την περίοδο έχουν επιδοθεί σε αγώνα επαφών και συνεργασιών με σκοπό να εκμεταλλευτούν την ευρωπαϊκή εξοπλιστική έξαρση. Τόσο ο Γιώργος Προκοπίου των ναυπηγείων Σκαραμαγκά όσο και ο Πάνος Ξενοκώστας, των ναυπηγείων Ελευσίνας, θέλουν να μπουν στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και μαζί μ’ αυτά θέλουν να αξιοποιήσουν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Γι’ αυτό άλλωστε -δεν είναι κρυφό- αυτές τις μέρες παρά την αβεβαιότητα στις αγορές εκδηλώνεται μεγάλη κινητικότητα με εκπροσώπους αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ισραηλινών ομίλων που επιχειρούν να διαμορφώσουν συμμαχίες με ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εξοπλιστικών προγραμμάτων και υποδομών.

Αποζημιώνεται η Intralot από τον πλειστηριασμό για τον Ιππόδρομο

-Έπειτα από πολλές περιπέτειες, το ακίνητο με τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων, άλλαξε χέρια μέσω πλειστηριασμού. Επισπεύδουσα ήταν η ΕΥ (Ernst & Young) και ως ειδικός εκκαθαριστής του υπό εκκαθάριση ΟΔΙΕ στον οποίο ανήκε το ακίνητο κατακύρωσε τον πλειστηριασμό στην κυπριακή εταιρεία Ovetana Τrading Co Ltd, συμφερόντων Γιώργου Μελισσανίδη και Γιάννη Μυτιληναίου, που προσέφερε 19,28 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το ακίνητο βαρυνόταν με προσημείωση υπέρ της Intralot και κατά της ΟΔΙΕ Α.Ε. για ποσό 9,4 εκατ. ευρώ (εγγραφείσα στις 28-02-2014), όπως και με μερική υποθήκη υπέρ της Intralot για ποσό 11,4 εκατ. ευρώ (εγγραφείσα στις 31-10-2013). Πηγές της Intralοt ανέφεραν πως η εταιρεία θα αποζημιωθεί προνομιακά έναντι άλλων πιστωτών καθώς είναι οι πρώτοι εγγεγραμμένοι πιστωτές, έχοντας κάνει κινήσεις πλήρους εξασφάλισης. Το τελικό ποσό θα διευκρινιστεί μετά την κατανομή που θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Άλεξ… ξαναχτυπά

-Η εταιρεία Wappier, υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Μούκα, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σημαντικής επιχειρηματικής εξέλιξης: μιας αντίστροφης συγχώνευσης (reverse merger) με την WBM Capital Corp. που είναι εισηγμένη στο καναδικό χρηματιστήριο. Η αντίστροφη συγχώνευση ανακοινώθηκε προχθές μόλις, στις 2 Απριλίου. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στη Wappier, μια εταιρεία τεχνολογίας AI που στοχεύει στη βελτιστοποίηση εσόδων σε mobile games, να μπει στις χρηματιστηριακές λεωφόρους, χωρίς να περάσει από την παραδοσιακή οδό της δημόσιας εγγραφής (IPO). Αποφεύγοντας τον χρονοβόρο και ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων η Wappier, θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της βάση και θα βελτιώσει την «ορατότητα» (visibility), με λίγα λόγια θα γίνει γνωστή ευρύτερα στο επενδυτικό κοινό. Η πορεία που χάραξε ο Άλεξ Μούκας θυμίζει έντονα το ταξίδι του με τη Velti την οποία ανέπτυξε από το 2000, εισάγοντάς την στον NASDAQ, το 2011. Ωστόσο, η Velti αντιμετώπισε προβλήματα, με αποκορύφωμα τη διαγραφή 111 εκατ. δολαρίων το 2013 λόγω ανείσπρακτων πληρωμών που οδήγησε αναπόφευκτα στην κατάρρευση της μετοχής. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ο Άλεξ Μούκας κατάφερε και την πούλησε ιδιωτικά το 2013. Τώρα, με τη Wappier, φιλοδοξεί να επαναλάβει την επιτυχία, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Το Χρηματιστήριο στον ίλιγγο των δασμών

-Χθες, το κόλπο των day traders δεν έπιασε. Δεν ήταν καλή μέρα για βραχυπρόθεσμα παιχνίδια. Υπό το βάρος των δασμών 6 τρισ. δολαρίων, η χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε με πτώση, εκεί εμφανίστηκαν αγοραστές που σήκωσαν τον Γενικό Δείκτη σε θετικό πρόσημο αλλά απέτυχαν να παρασύρουν την αγορά και γι’ αυτό λίγη ώρα αργότερα, όλες οι μετοχές υποχωρούσαν περισσότερο από την αρχική πτώση. Όσοι προσπάθησαν να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη εκεί προς το μεσημέρι (12:00) όταν ο Γενικός Δείκτης περνούσε σε θετικό έδαφος πάνω από τις 1.712 μονάδες, τελικά απέτυχαν αφού η συνεδρίαση έκλεισε στις 1.678,7 μονάδες (-1,77%). Αυτό το πάνω κάτω του Γενικού Δείκτη και η προσπάθεια αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών, σε μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση, έφερε σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών στα 220,89 εκατ.€ με περίπου 18 εκατ.€ σε πακέτα. Η Coca Cola (+2,67%) έκανε και πάλι το καθήκον της πάνω από τα 43,1€, σε νέα ιστορικά υψηλά, με την κεφαλαιοποίηση στα 16,1 δισ. € αλλά μόνο με τη βοήθεια του ΟΤΕ (+1,92%) στα 15.9€, δεν μπορούσε να κρατήσει όρθιο τον Δείκτη. Οι τράπεζες υπέφεραν από διαρκείς και επίμονες ρευστοποιήσεις με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Εurobank -η οποία προχθές προέλαυνε με άνοδο της τάξης του +4%- η οποία χθες τα έχασε όλα με -4,85% στα 2,472 ευρώ. Δεν έχει νόημα η περιγραφή των διακυμάνσεων στις τιμές των μετοχών αφού δεν υπήρχε άλλη κατεύθυνση πέρα από τον περιορισμό των απωλειών. Η αγορά αναζητά τους νέους θετικούς καταλύτες αλλά θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Απριλίου όταν η Ευρώπη ανακοινώσει τα δικά της αντίμετρα απέναντι στην παραφροσύνη των δασμών και τότε θα αξιολογηθεί η πιθανή αποτελεσματικότητά τους.
OSZAR »